„A może kaszaneczkę na grilla?” – podpowiada pani zza lady z uśmiechem doradzając co położyć na ruszt podczas tradycyjnego już rozpoczęcia sezonu grillowego w nadchodzącą majówkę.
„Kaszanka?!?” – myśli klient z dezaprobatą – „to takie proste, przaśne jedzenie bez wyrazu!”
Tymczasem najstarsze przepisy na kaszanki znaleziono w XVII zbiorach dworskich kuchmistrzów. Przyrządzano ją wtedy na różne sposoby z różnymi dodatkami. Kaszanka jest znana nie tylko w Polsce i jest też popularna na Słowacji, Węgrzech, Ukrainie, w Czechach i Niemczech. Ma także swoje francuskie, hiszpańskie czy fińskie odmiany. Gości również na stołach w Wielkiej Brytanii, gdzie została uznana za Superfood przez wzgląd na wysoką zawartość żelaza oraz cynku.
Walczmy więc wspólnie aby stereotyp myślenia o kaszance zmieniać 😊 Można nadać jej bardziej charakterystyczny i wykwintniejszy smak dodając kompozycje przypraw – użyj #Bellako mieszanki do swojej kaszanki! 😊
W Bellako specjalizujemy się w przygotowaniu gotowych, łatwych do użycia kompozycji naturalnych przypraw, które urozmaicą Twoje dania lub produkty.
Do kaszanek przygotowaliśmy dedykowane im 100% naturalne mieszanki przypraw Bellako:
- Przyprawa do kaszanki tradycyjnej
- Przyprawa do krupnioka
- Przyprawa do kaszanki po beskidzku z czosnkiem
- Przyprawa do kaszanki typu morcilla (hiszpańska)
- Przyprawa do kaszanki typu boudin noir (francuska)
- Przyprawa do kaszanki białej regionalnej